Ture Sjolander
http://www.reuters.com/profile/NEWSTIME2010
www.newstime2010.net/
www.newstime2010.com/
 

Alla Dessa Dagar

En Utrikesministers Vardag Och Verklighet
Carl Bildt

Alarmerande utveckling i Kiev

STOCKHOLM: Det har varit en snabb och dramatisk händelseutveckling i Ukraina sedan toppmötet med det Östliga Partnerskapet avslutades i Vilnius mitt på dagen i går.

Under de olika förhandlingarna i Vilnius fanns det tydliga tecken på olika meningar bland de ukrainska företrädarna, men i slutändan var det president Yanukovich som lade fast linjen att något undertecknande av avtalet med EU nu inte skulle komma att ske.

I sitt anförande talade han visserligen om att han ville att så skulle ske i en "nära framtid", men räknade samtidigt upp olika krav på EU som han ju visste saknade varje form av realism i det läge som han själv skapat.

Tydligt var dock att han var utomordentligt angelägen om någon form av gemensamt uttalande med EU. Syftet föreföll vara att kunna tala om för den inhemska oppositionen att allt var frid och fröjd i relationen. Men därav blev, trots upprepade försök från deras sida, självfallet ingenting.

Måhända var det därför som president Yanukovich lämnade Vilnius utan att över huvud taget tala med pressen. Någon såg tydliga tecken på att han var nervös inför den reaktion han skulle möta i Kiev.

Tidigt i dag på morgonen gick så vad som sägs ha varit specialstyrkor till attack mot de demonstranter som tillbringade natten på Maydan-platsen i centrala Kiev, och med påtagligt våld rensades platsen och spärrades sedan av.

Med all sannolikhet skedde detta på direkt order av presidenten. Det är så det fungerar i situationer som denna.

Men allt eftersom reaktionerna mot det våldsamma ingripandet växt under dagen har också sprickorna i regimen blivit allt tydligare. Presidentens stabschef har avgått, och premiärministern har tagit avstånd från det inträffade.

Och nu sker demonstrationerna i stället på den stora platsen direkt utanför det ukrainska utrikesdepartementet.

Såväl jag som EU har tydligt fördömt våldet och krävt att rätten till fredliga demonstrationer respekteras. Viktigt är självfallet också att demonstrationerna förblir fredliga på det sätt som hitintills varit fallet.

Hur detta kommer att utvecklas vet vi inte. Jag fruktar att president Yanukovich har beslutat sig för repressionens väg, och vi skall nog inte underskatta de resurser han i så fall kan stödja sig på. Men samtidigt växer av allt att döma motståndet, och då inte minst i den yngre generationen.

Situationen kan lätt bli farlig, och därför är vi så tydliga i våra uppmaningar att avstå från allt våld.

På torsdag och fredag skall ministrar från alla OSCE:s medlemsländer samlas i Kiev för det årliga ministermötet.

Det kommer att bli både intressanta och viktiga dagar fram tills dess.

Jag kommer att inleda veckan här i Stockholm. Jag tar bl a emot nya ambassadörer och har ett möte med vårt strategiska råd med olika rymdfrågor i centrum.

Men på tisdag bär det sedan av till Helsingfors för att delta i ett seminarium till Max Jacobsons ära och med fokus på nordisk säkerhetspolitik. Jag träffar också såväl president Sauli Niinistö som utrikesminister Erkki Tuomioja för samtal.

På onsdag flyger jag tillsammans med den senare till Bryssel för att i Nato-högkvarteret delta i ett möte med utrikesministrarna från de länder som har styrkor i ISAF-insatsen i Afghanistan.

Det råder ju fortfarande en viss osäkerhet om det säkerhetsavtal mellan USA och Afghanistan som är en viktig grund för de kommande internationella insatserna i landet.

Från det mötet bär det så hem till Stockholm för att hålla ett anförande om Sveriges säkerhetspolitik inför Krigsvetenskapsakademien.

Men därefter är det lite osäkert. Möjligt är att jag mer eller mindre direkt efter det åker till Kiev för att kunna vara där i samband med att OSCE:s ministermöte öppnar där på morgonen på torsdagen.

Det kan dock ha inträffat åtskilligt innan dess.

Och på fredag skall jag så vara i Berlin för olika samtal. En ny tysk regering håller ju så sakteliga på att formeras.

Så det blir en intensiv europeisk vecka - med utvecklingen i Ukraina fortsatt i centrum.


 Ture Sjolander (@newstime2010) skriver:

 1. Vad som verkligen ar alarmerande, och som vanligt, ar vastvarldens och daribland givetvis EU's konfronterande attityder, metoder och samspel med "international" news media, som man forlitar sig pa i spelet "mot" Ryssland, istallet for att samspela med Ryssland med en god och genuine demokratisk intention.
  Sverige i synnerhet har forlorat den viljan sedan neutraliteten uppgavs for inte lange sedan.
  Just nu pa nyheterna, varnar Ryssland sina medborgare for att anvanda Google for elektronisk kommunikation.
  Jag har inga "favorit lander" eller idoliserar nagon politisk riktning men det finns gott om "gamlingar" som fortfarande klafsar omkring i leran av sina ungdomsupplevelser. Just detta skapar problem i varlden om dessa borjar vandra baklanges i sina skitstovlar.
  http://www.max4at.homestead.com/

 2. Ture Sjolander (@newstime2010) skriver:

 3. De goda och vanliga EU demonstranterna anlande ikladda hjalmar och valpackade madrasserade ryggsackar.
  Det kroppsspraket talar val ocksa "sannolikt" ett tydligt sprak?
  Knappast nagot att misstolka!

  Ja det klart att viss press undviker att tolka detta liksom annu en ung surfare just blivit attackerad och dodad av en haj forsoker man nu finna hajen och doda den som en vedergallning, i Pacific Ocean.
  Pressen kanske t.o.m. skulle vilja bomba hela havet, och doda alla hajar som inte ar trevliga mot manniskor.

 4. Ture Sjolander (@newstime2010) skriver:

  Same inpasse strategy as in Thailand.
  Same pattern as anywhere else where the "journalist soldiers" can be at the time of action.

 5. Ture Sjolander (@newstime2010) skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Sense moral:
  "Ryssland" hade kunnat sparra av hela staden Kiev och Maydan-platsen pa forhand, och pa samma taktiska satt som Sverige sparrade av hela Stockholm for flera dagar nar det Amerikanska - The Beast - "patrasket" anlande till Arlanda for kort tid sedan, for att fa propagandashowen att ga sa smort som mojligt.
  Alla metoder for att undvika fysiskt vald ar bra, utom de daliga.

  Hela detta Ukrainska intermezzo och ovriga oroshardar runt Europa med Afrika och aven Thailand kan komma att bli som sma myggbett om problematiken over den nu disputerade ogruppen - Senkaku/Diaoyu - mellan Japan och Kina fortsatter.
  Har kanns lukten av military sulfuric acid redan som en stinkande nuclear atmosfar.

  Varden ar inte sarskilt stor och hela den nuvarande manskligheten gar omkring pa en liten land yta av 10 % - resten ar vatten 71% och det ovriga landytorna ar obeboeliga som oknar, trask eller ispoler som utgor 19 procent av hela landytan pa globen.
  Ett slags storre Manhattan med 7.5 miljarder obegavade homo sapiens.

  God Jul och ett Gott Nytt Kristianskt Ar !
  http://www.flickr.com//photos/96163307@N00/

 6. Ture Sjolander (@newstime2010) skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Correction URL
  flickr Ture Sjolander
  http://www.flickr.com/photos/96163307@N00/

 7. Glad Pask!