Carl Bildt

Modig röst för frihet

STOCKHOLM: I dag var det så dagen för diskussionerna om nätfrihet och betydelsen av denna också för nationers möjlighet till ekonomisk utveckling.

Jag öppnade åter Stockholm Internet Forum, och diskuterade framsteg och nya frågeställningar sedan vi hade det första mötet på detta tema för ett år sedan.

Och förvisso har den internationella debatten, inte minst genom våra insatser, gått framåt. Resolutionen i FN:s råd för mänskliga rättigheter var mycket betydelsefull.

Men när debatten vidgats har den också tagit upp en rad nya frågeställningar, och det blev livfulla diskussioner om en del av dessa under konferensens olika sessioner.

Ett problem som ibland finns är att diskussionen om nätfriheten och diskussionen om nätsäkerhet förs i helt skilda fora, och det innebär att det finns en icke obetydlig risk för att de driver från varandra.

Frihet och säkerhet är inte varandras motsatser – i så gott som samtliga fall är de varandras förutsättning. Och därför är det viktigt att vi kan diskutera bägge dessa aspekter och vikten av dem bägge för våra fria och öppna samhällen.

Efter timmarna på konferensen hade jag så – det blir alltför sällan – möjlighet att sitta ner med allianspartiernas ledamöter i riksdagens utrikesutskott och gå igenom olika saker.

Vi diskuterar ju nu en möjlig medverkan också i FN-insatsen i Mali, men det kräver att vi har förståelse i riksdagen för lite snabbare procedurer för att fatta beslut.

Eftermiddagens särklassigt intressantaste besökare var annars Youani Sánchez från Cuba.

Med sin Twitter och sin blogg är hon är utomordentligt lika effektiv som beundransvärd kämpe för frihet och demokrati i denna Latinamerikas sista kvarvarande diktatur.

Och det var i sanning fascinerande att lyssna på hennes berättelser om det dagliga livet på Cuba, liksom på hennes tankar om hur framtiden sannolikt kommer att gestalta sig.

Förr eller senare kommer förändringen och friheten.

I morgon är det så regeringssammanträde och allmän beredning – vi kommer att ha vår EU-kommissionär Cecilia Malmström på välkommet besök.

Och på eftermiddagen samlar vi ihop en del av trådarna i förberedelserna för mötet med EU:s utrikesministrar i Bryssel på måndag i nästa vecka.

Frågor saknas inte.

kommentarer till Modig röst för frihet

 1. Ture Sjolander (@newstime2010) skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Yoani Sanchez vet bara inte att Sverige är ett annat ”Cuba”, oavsett vilken regering som styrt med etablissemanget, vare sig det är eller har varit vänster eller höger.
  http://www.semanticspace.homestead.com/
  http://www.educasting.homestead.com/

  -Artist-in-Exile
  http://www.swedish.homestead.com/


Ture Sjolander (Timeless News)
http://www.educasting.homestead.com/SWEDISH-PRESS.html